Op initiatief van Repair Café Evergem kwamen een aantal Repair Cafés samen om ervaringen en gedachten uit te wisselen en krachten te bundelen. Ondertussen vormen zes gemeenten (groepen) de kern van dit regionale overleg. Naast Evergem zijn dat Eeklo, Schelde-Leie, Aalter, IDM en Waasmunter.
Cijfers en waarden
Na het verzamelen van cijfermateriaal blijkt dat deze samen 113 bijeenkomsten organiseerden, waarop van de 5.600 aangeboden stukken, er 3.380 of 66% werden hersteld.
De deelnemende organisaties willen de waarden van Repair Café extra onder de aandacht brengen en vindenhet belangrijk dat bezoekers met defect materiaal in hun eigen buurt terecht kunnen. In de periode 10 november tot 8 december 2018 zetten ze met ‘Buurten met Repair Café’ de lokale bijeenkomsten in de kijker en roepen gemeenten zonder Repair Café op om ook initiatief te nemen.
Behalve een ‘gewoon’ Repair Café biedt elk deelnemend Repair Café ook een workshop aan en wordt er een gezamenlijke publiciteitscampagne gevoerd.
Buurten met Repair Café vindt plaats op de volgende data, plaatsen en uren:
zaterdag 10 november: R.C. Schelde-Leie in De Vierschaar, X. de Cocklaan 5, 9830 Sint-Martens-Latem – 9.30 – 13 uur
- zaterdag 10 november: R.C. Aalter in JC Kadans, Stationsstraat 71, 9880 Aalter – 10 – 17 uur
- dinsdag 13 november: R.C. Zelzate in Cultureel Centrum De Brug, Assenedesteenweg 119, 9060 Zelzate – 18 – 21 uur
- zaterdag 24 november: R.C. Eeklo in N9 fabriek, Molenstraat 31, 9900 Eeklo – 9 – 12 uur
- zaterdag 24 november: R.C. Evergem in GO! Basisschool De Regenboog, Kroonstraat 2 bis, 9940 Ertvelde – 9 – 12 uur
- zaterdag 8 december: R.C. Waasmunster in Gemeentelijke Werkplaatsen, Neerstraat 100, 9250 Waasmunster – 9 – 12 uur
Wat doet een Repair Café?
Een Repair Café is een bijeenkomst waarop vrijwillige reparateurs alle soorten materiaal nakijken en indien mogelijk herstellen of advies geven. Daarbij is het niet alleen de bedoeling om meer te herstellen en dus ook minder weg te gooien, maar ook om waardevolle reparatiekennis te behouden en door te geven.
Hoe gaat het in zijn werk?
Iedereen is welkom met alle soorten (elektrisch) materiaal, computers, kledij, textiel, …. Na registratie aan het onthaal word je, in volgorde van aankomst en naar gelang het te herstellen voorwerp, doorverwezen naar een reparateur. Wie weet welk onderdeel stuk is, kan alvast een vervangstuk meebrengen. Als dat niet het geval is, is dat geen probleem, de herstellers zoeken het voor je uit. Ook voor kledij en textiel ben je op Repair Café aan het juiste adres. Zomen in- of uitleggen, knopen aannaaien, knoopsgaten herstellen, ritsen vervangen, … het kan allemaal.
Tijdens het wachten kan je iets drinken en op sommige bijeenkomsten is er ook al eens iets lekkers te nuttigen. De kans dat je buurt- en/ of lotgenoten ontmoet en ermee in gesprek geraakt, is groot. Ook dat is een facet van Repair Café!
Elk zijn eigenheid!
Hoewel het algemene opzet hetzelfde is, heeft elk Repair Café ook eigen accenten. In Eeklo kan je juwelen en kransen laten herstellen en is er fietsherstel op elke bijeenkomst in Wijkcentrum De Kring. In Evergem is er een horloge-, meubel- en schoenmaker en een afdeling smidse en speelgoed. Schelde-Leie heeft een 3D-print service en Repair Café Zelzate is een organisatie van IDM die ook Repair Cafés opzet in Wachtebeke, Zele en Lochristi. Waasmunster kadert in een algemene transitiebeweging en in Aalter houdt men tweemaal per jaar een ganse dag Repair Café.
‘Buurten met Repair Café’ is een ideale gelegenheid om het Repair Café in jouw buurt te ontdekken!