In november krijgt Repair Café Eeklo versterking en verhuist naar Wijkcentrum De Kring

De stad Eeklo nam een aantal maatregelen in de strijd tegen het corona virus. Zo worden alle activiteiten tot 14 november in LDC Zonneheem opgeschort. Of dit wordt verlengd is momenteel nog onduidelijk. Repair Café zal daarom niet plaatsvinden in Zonneheem zoals eerder aangekondigd, maar in Wijkcentrum De Kring, Zuidmoerstraat 136 in Eeklo. Van 9 tot 12 uur.

Zeven jaar geleden, op 22 november 2014, vond het allereerste Repair Café plaats in Eeklo. Na een voorzichtige start met vier bijeenkomsten per jaar, werd in het najaar van 2016 een versnelling hoger geschakeld. Voortaan vindt Repair Café Eeklo maandelijks plaats en dit acht maal per jaar. 

In totaal werden er tot nu toe 1.689 voorwerpen aangeboden: 910 elektrische en andere toestellen, 416 kleding- en textielstukken, 239 diversen en 124 fietsen. In totaal werden er 1.100 of ruim 65% hersteld. Van alle bezoekers kwam 64% uit Eeklo en 36% uit de ruime regio.

Op zaterdag 20 november staat de Eeklose verstelploeg voor de 40ste keer klaar en krijgt versterking van een aantal jongeren van ‘Repair Teens’. Dit project, dat ondersteund wordt door de Vlaamse overheid en gecoördineerd wordt vanuit de Vives Hogeschool, wil jongeren voeling laten krijgen met techniek en met herstellen in het bijzonder. Er wordt hersteld van 9 tot 12 uur.

Iedereen kan langskomen met elektrische en andere apparaten, kledij en textiel, juwelen en kransen. Pas op: na 11.45 uur worden er geen voorwerpen meer aanvaard en als het te druk is, kan de organisatie vragen om een volgende keer terug te komen. Ter info: iedereen moet binnen een mondmasker dragen, ook als men neerzit.

Op een Repair Café komen vrijwilligers samen om allerlei materiaal na te kijken en indien mogelijk te herstellen. Er zijn Repair Cafés in veel landen en steden. Ze werken gelijkaardig, maar elk heeft zijn eigen accenten, al naargelang de vrijwilligers die eraan meewerken. 

Na registratie aan het onthaal word je, in volgorde van aankomst en naar gelang het te herstellen voorwerp, doorverwezen naar een reparateur. Die kijkt het toestel na, herstelt waar mogelijk of geeft advies. 

Ook kleren en textiel worden versteld: zomen in- of uitleggen, knopen aannaaien, knoopsgaten herstellen, ritsen vervangen, enz. Voor het inzetten van een rits, breng je best een passende vervangrits mee en haal je de oude eruit.

Voor (parel)kransen en juwelen ben je op Repair Café Eeklo eveneens aan het juiste adres: parels rijgen, slotjes vervangen, hangers aan oorbellen zetten … het kan allemaal. 

Alle herstellingen zijn gratis, behalve eventuele wisselstukken. Die zijn niet voorradig. Als je weet wat er mankeert, is het handig om een vervangstuk mee te brengen. Weet je niet wat er scheelt of hoe je het moet aanpakken, dan kijken de herstellers het na en geven je advies. Als er een vervangstuk moet aangeschaft worden, is het dus mogelijk dat je nog eens moet terugkomen met het passende onderdeel.

Behalve op herstellen, focust Repair Café ook op het uitwisselen van kennis en samenwerking. Dit zorgt voor het behoud van waardevolle reparatiekennis en het opwaarderen van handenarbeid.

Contact: deverstelling@gmail.com of 0486 22 0082