Repair Café Eeklo op zaterdag 21 mei in LDC Zonneheem

Voedselteam Eeklo serveert lekkers van lokale teelt

Wie op zaterdag 21 mei naar het Eeklose Repair Café in LDC Zonneheem komt, wordt er vergast op lekkers van lokale teelt. Een aantal medewerkers zijn zowel actief bij Repair Café als bij Voedselteam Eeklo. Tijdens de Week van de Korte Keten lag het dan ook voor de hand om de werking van Voedselteams in het algemeen en het Eeklose team in het bijzonder voor te stellen op het Repair Café.

Bezoekers die zich met te herstellen materiaal aanmelden bij Repair Café worden, in volgorde van aankomst en naar gelang het te herstellen voorwerp, doorverwezen naar een reparateur. Het is mogelijk dat je even moet wachten vooraleer je aan de beurt bent. Maar geen nood, de cafetaria is terug open! Je kan er iets drinken of een praatje slaan. 

Ditmaal worden de wachtenden ook getrakteerd op versnaperingen uit het ruime aanbod van Voedselteams. Pannenkoeken, gemaakt met bloem, melk, boter en eieren van lokale landbouwers en hapjes met producten die rechtstreeks van plaatselijke boeren of producenten komen. Wie de smaak van het lokale wil proeven of het volledige aanbod wil ontdekken is welkom of neemt een kijkje op www.voedselteams.be/eeklo.

In Repair Café Eeklo kijken de herstellers van elektrische apparaten het toestel na, herstellen waar mogelijk, geven advies of zoeken uit of en welk vervangstuk een oplossing kan bieden. Ze doen hun uiterste best om je toestel terug aan de praat te krijgen, maar het is mogelijk dat het niet te herstellen is of dat je een extra onderdeel moet aanschaffen en op het volgende Repair Café moet terugkomen. 

De naaiploeg verstelt kleren en textiel: zomen in- of uitleggen, knopen aannaaien, knoopsgaten herstellen, ritsen vervangen, enz. 

Voor  het herstel van juwelen ben je op Repair Café Eeklo eveneens aan het juiste adres: parels rijgen, slotjes vervangen, hangers aan oorbellen zetten … het kan allemaal. 

Sinds kort kan je op Repair Café Eeklo eveneens terecht met lederwaren (handtassen, riemen, …). Ook grotere stukken zoals rugzakken kunnen aangeboden worden. 

Voortaan zal ook bekeken worden hoe er stukken kunnen nagemaakt worden met 3D print. Het is de bedoeling dat een aantal herstellers zich daarin bekwamen.

Een paar praktische tips: 

  • weet je wat er aan het toestel mankeert (kapotte stekker, snoer, …) breng een passend vervangstuk mee. 
  • Wie een rits wil laten inzetten, brengt een passende nieuwe mee. De naaiploeg vraagt niet langer om de oude eruit halen omdat het soms moeilijk te achterhalen is hoe de oude erin zat.
  • Is je toestel vuil, reinig het even. Dat is vooral het geval voor ovens en stofzuigers. Een kleine moeite voor jou, maar des te aangenamer voor de herstellers!

Alle herstellingen zijn gratis, behalve eventuele wisselstukken. Die zijn niet voorradig. 

Behalve op herstellen, focust Repair Café ook op het uitwisselen van kennis en samenwerking. Dit zorgt voor het behoud van waardevolle reparatiekennis en het opwaarderen van handenarbeid.

Praktisch
LDC Zonneheem, Schietspoelstraat 9, 9900 Eeklo
Reparaties worden uitgevoerd van 9 tot 12 uur
Het laatste stuk wordt aanvaard om 11.45 uur

Kaart