Repair Café – november 2022

Laatste bijeenkomst van het jaar

Op zaterdag 19 november strijkt het team van Repair Café Eeklo neer in LDC Zonneheem. We starten om 9 uur en sluiten de herstelkoffers om 12 uur. Iedereen kan langskomen met (elektrisch) materiaal, kleren, textiel, juwelen en lederwaren.

Een Repair Café is geen echte hersteldienst maar een plaats waar vrijwilligers samenkomen om allerlei elektrisch en ander materiaal na te kijken en te herstellen

Bezoekers die zich met te herstellen materiaal aanmelden bij Repair Café worden, in volgorde van aankomst en naar gelang het te herstellen voorwerp, doorverwezen naar een reparateur. Het is mogelijk dat je even moet wachten vooraleer je aan de beurt bent. Maar geen nood, de cafetaria is open.Je kan er iets drinken of een praatje slaan.

In Repair Café Eeklo kijken de herstellers van elektrische apparaten het toestel na, herstellen waar mogelijk, geven advies of zoeken uit of en welk vervangstuk een oplossing kan bieden. Ze doen hun uiterste best om je toestel terug aan de praat te krijgen, maar het is mogelijk dat het niet te herstellen is of dat je een extra onderdeel moet aanschaffen en op het volgende Repair Café moet terugkomen. 

De naaiploeg verstelt kleren en textiel: zomen in- of uitleggen, knopen aannaaien, knoopsgaten herstellen, ritsen vervangen, enz. 

Voor  het herstel van juwelen ben je op Repair Café Eeklo eveneens aan het juiste adres: parels rijgen, slotjes vervangen, hangers aan oorbellen zetten … het kan allemaal. 

Sinds kort kan je op Repair Café Eeklo eveneens terecht met lederwaren (handtassen, riemen, …). Ook grotere stukken zoals rugzakken kunnen aangeboden worden. 

Voortaan wordt ook bekeken hoe er stukken kunnen nagemaakt worden met 3D print.

Een paar praktische tips: 

  • weet je wat er aan het toestel mankeert (kapotte stekker, snoer, …) breng een passend vervangstuk mee. 
  • Wie een rits wil laten inzetten, brengt een passende nieuwe mee. De naaiploeg vraagt niet langer om de oude eruit halen omdat het soms moeilijk te achterhalen is hoe de oude erin zat.
  • Is je toestel vuil, reinig het even. Dat is vooral het geval voor ovens en stofzuigers. Een kleine moeite voor jou, maar des te aangenamer voor de herstellers!

Alle herstellingen zijn gratis, behalve eventuele wisselstukken. Die zijn niet voorradig. 

Behalve op herstellen, focust Repair Café ook op het uitwisselen van kennis en samenwerking. Dit zorgt voor het behoud van waardevolle reparatiekennis en het opwaarderen van handenarbeid.

Praktisch
Zaterdag 19 november
LDC Zonneheem, Schietspoelstraat 9, 9900 Eeklo
De reparaties worden uitgevoerd van 9 tot 12 uur
Het laatste stuk wordt aanvaard om 11.45 uur

Kaart