Repair Café Eeklo op zaterdag 23 april in Wijkcentrum De Kring

Bij Repair Café Eeklo staat herstellen en het doorgeven van kennis centraal

De medewerkers van Repair Café Eeklo hebben een missie. Ze willen het herstellen van voorwerpen beter toegankelijk maken en herstelkennis delen.

Op zaterdag 23 april brengen ze dit reeds voor de 43ste keer in praktijk, ditmaal  in Wijkcentrum De Kring, Zuidmoerstraat 136 in Eeklo. Iedereen kan langskomen met defect elektrisch materiaal, kleding, textiel, kransen, juwelenlederwaren en fietsen. De politie zal ook aanwezig zijn om fietsen te registeren.

Sinds de eerste samenkomst op 22 november 2014, werden er in totaal 1.842 voorwerpen aangeboden. Daarvan konden er 1.215 of 66% hersteld worden. Het is dus zeker de moeite om eerst eens langs te komen vooraleer iets weg te gooien. Als je weet dat we in België bijna 160.000 ton elektronische apparaten weggooien en daarmee op de zesde plaats in Europa staan als het om productie van ewaste gaat, dan is er nog veel werk aan de winkel!

Op een Repair Café komen vrijwilligers samen om allerlei materiaal na te kijken en indien mogelijk te herstellen. Er zijn Repair Cafés in veel landen en steden. Ze werken gelijkaardig, maar elk heeft zijn eigen accenten, al naargelang de vrijwilligers die eraan meewerken. 

Na registratie aan het onthaal word je, in volgorde van aankomst en naar gelang het te herstellen voorwerp, doorverwezen naar een reparateur. 

  • De herstellers van elektrische apparaten kijken het toestel na, herstellen waar mogelijk, geven advies of zoeken uit of en welk vervangstuk een oplossing kan bieden. Ze doen hun uiterste best om je toestel terug aan de praat te krijgen, maar het is mogelijk dat het niet te herstellen is of dat je een extra onderdeel moet aanschaffen en op het volgende Repair Café moet terugkomen. 
  • Ook kleren en textiel worden versteld: zomen in- of uitleggen, knopen aannaaien, knoopsgaten herstellen, ritsen vervangen, enz. 
  • Voor  het herstel van juwelen ben je op Repair Café Eeklo eveneens aan het juiste adres: parels rijgen, slotjes vervangen, hangers aan oorbellen zetten … het kan allemaal. 
  • Sinds kort kan je op Repair Café Eeklo eveneens terecht met lederwaren (handtassen, riemen, …). Ook grotere stukken zoals rugzakken kunnen aangeboden worden. 
  • Voortaan zal ook bekeken worden hoe er stukken kunnen nagemaakt worden met 3D print. Het is de bedoeling dat een aantal herstellers zich daarin bekwamen.

Een paar praktische tips: 

  • weet je wat er aan het toestel mankeert (kapotte stekker, snoer, …) breng een passend vervangstuk mee. 
  • Wie een rits wil laten inzetten, brengt een passende nieuwe mee. De naaiploeg vraagt niet langer om de oude eruit halen omdat het soms moeilijk te achterhalen is hoe de oude erin zat.
  • Is je toestel vuil, reinig het even. Dat is vooral het geval voor ovens en stofzuigers. Een kleine moeite voor jou, maar des te aangenamer voor de herstellers!

Het is mogelijk dat je even moet wachten vooraleer je aan de beurt bent. Maar geen nood, de cafetaria is terug open! Je kan er iets drinken en de kans dat je buren ontmoet of met andere wachtenden aan de praat raakt, is groot. 

Alle herstellingen zijn gratis, behalve eventuele wisselstukken. Die zijn niet voorradig. 

Giften zijn altijd welkom en die worden ditmaal gestort aan het Poolse Zamosc, een van de Eeklose zustersteden die op amper 60 km van Oekraïne ligt en waar veel vluchtelingen  worden opgevangen.

Behalve op herstellen, focust Repair Café ook op het uitwisselen van kennis en samenwerking. Dit zorgt voor het behoud van waardevolle reparatiekennis en het opwaarderen van handenarbeid.

Alle medewerkers van Repair Café Eeklo zetten zich vrijwilliger en gratis in. Wie graag wil meewerken aan Repair Café Eeklo is welkom om het huidige team te versterken. Reparateurs (elektro, algemeen, fietsen, naaiwerk, …) en vrijwilligers voor de algemene werking (onthaal, bar, registratie, …) kunnen zich melden. Ook enthousiaste (amateur) fotografen zijn welkom!

Praktisch
Wijkcentrum De Kring, Zuidmoerstraat 136, 9900 Eeklo
Reparaties worden uitgevoerd van 9 tot 12 uur
Het laatste stuk wordt aanvaard om 11.45 uur

Kaart