Repair Café Eeklo. Hoe werkt het?

Wat is een Repair Café?

Een Repair Café is geen echte hersteldienst maar een plaats waar vrijwilligers samenkomen om allerlei materiaal na te kijken en (indien mogelijk) te herstellen. Er zijn Repair Cafés in veel landen en steden. Ze werken gelijkaardig, maar elk heeft zijn eigen accenten, al naargelang de vrijwilligers die eraan meewerken. 

Ook in Eeklo is er een Repair Café.  De bijeenkomsten vinden afwisselend plaats in Wijkcentrum De Kring (februari, april, juni, oktober), LDC Zonneheem (maart, mei, november) en De Kringloopwinkel Eeklo (september).

In januari, juli, augustus en december zijn er geen bijeenkomsten.

Behalve op herstellen, focust Repair Café ook op het uitwisselen van kennis en samenwerking. Dit zorgt voor het behoud van waardevolle reparatiekennis en het opwaarderen van handenarbeid. Ook ontmoeting staat hoog in het vaandel. Tijdens het wachten kan je iets drinken en de kans dat je buurt- en/ of lotgenoten ontmoet en ermee in gesprek geraakt, is groot. Ook dat is een facet van Repair Café!

Hoe werkt Repair Café Eeklo?

Bezoekers die zich met materiaal aanmelden worden in volgorde van aankomst en naar gelang het te herstellen voorwerp, doorverwezen naar een reparateur. Moet je even wachten voor het je beurt is, dan kan je iets drinken in de cafetaria of een praatje slaan. Want ook het sociale contact is een facet van Repair Café.

  • In Repair Café Eeklo kijken de herstellers van elektrische apparaten het toestel na, herstellen waar mogelijk, geven advies of zoeken uit of en welk vervangstuk een oplossing kan bieden. Het is mogelijk dat het niet te herstellen is of dat je een extra onderdeel moet aanschaffen en op een volgend Repair Café moet terugkomen.
  • De naaiploeg verstelt kleren en textiel: zomen in- of uitleggen, knopen aannaaien, knoopsgaten herstellen, enz. Omdat het te tijdrovend en gespecialiseerd is, worden er geen ritsen meer gestoken in jassen en zware vesten, enkel nog in rokken, kleedjes en broeken. Is dat het geval? Breng dan een passende nieuwe mee.
  • Voor het herstel van juwelen ben je eveneens aan het juiste adres: parels rijgen, slotjes vervangen, hangers aan oorbellen zetten …
  • Je kan er ook terecht met lederwaren (handtassen, riemen, …) en grotere stukken zoals rugzakken. Sinds de aankoop van een leernaaimachine kunnen ook grotere lederen voorwerpen hersteld worden.
  • Op elke bijeenkomst in Wijkcentrum De Kring is er ook fietsherstel en komt de politie om fietsen te registeren.

Een paar praktische tips: 

  • weet je wat er aan het toestel mankeert (kapotte stekker, snoer, …) breng een passend vervangstuk mee.
  • Wie een rits wil laten vervangen, brengt een passende nieuwe mee. Dit is enkel het geval voor ritsen in kleedjes, rokken en broeken. Ritsen in jassen en zware vesten worden niet meer vervangen.
  • Is je toestel vuil, reinig het even. Dat is vooral het geval voor ovens en stofzuigers. Een kleine moeite voor jou, maar des te aangenamer voor de herstellers!

Alle herstellingen zijn gratis, behalve eventuele wisselstukken. Die zijn niet voorradig.

Meewerken?

Alle medewerkers van Repair Café Eeklo zetten zich vrijwillig en gratis in. Wie graag wil meewerken aan Repair Café Eeklo is welkom om het huidige team te versterken. Reparateurs (elektro, algemeen, fietsen) en vrijwilligers voor de algemene werking (onthaal, bar, registratie, …) kunnen zich melden. Ook enthousiaste (amateur) fotografen zijn welkom!

Interesse? Contacteer ons! deverstelling@gmail.com of 0486 22 00 82