Op zaterdag 21 september is het dubbelfeest bij Repair Café Eeklo!

De eerste bijeenkomst van Repair Café Eeklo na de zomerstop vindt niet plaats in LDC Zonneheem zoals eerder aangekondigd, maar in De Kringwinkel, Slachthuisstraat 2 in Eeklo. De openingsuren zijn aangepast aan die van De Kringwinkel, nl. van 10 tot 12.30 uur.

Op deze hoogdag in de viering rond 20 jaar De Kringwinkel Meetjesland worden vele registers opengetrokken om dit luister bij te zetten. Vzw De Verstelling viert mee en organiseert er voor de eerste maal een editie van Repair Café Eeklo.

En dat is nog niet alles. Na een geslaagde eerste editie van Buurten met Repair Café in 2018, slaan vijf regionale Repair Cafés ook dit jaar de handen in elkaar om de waarden van Repair Café extra in de verf te zetten. Ze doen dat met bijeenkomsten waarop ook ‘iets speciaals’ te beleven valt. In Eeklo zijn dat vier gratis workshops.


Repair Café Eeklo van 10 tot 12.30 uur

Op deze septembereditie strijkt de ploeg herstellers neer in De Kringwinkel om allerhande huishoudtoestellen en andere apparaten, kleren en textiel, (parel)kransen, lederwaren, enz. te herstellen. De reparateurs kijken het toestel na, herstellen waar mogelijk of geven advies. 

Iedereen kan vrij langskomen – alle herstellingen zijn gratis (behalve eventuele wisselstukken/ zelf aan te kopen)Workshop CoderDojo van 10 tot 12 uur 

CoderDojo is een beweging die bijeenkomsten (Dojo’s) organiseert voor jongeren om in clubverband te leren programmeren. Aan de hand van open source programma’s leren jongens én meisjes coderen (spelletjes en filmpjes, een eigen website, robots programmeren, …). In Eeklo is er ook zo’n een club. Die komt maandelijks samen in Wijkcentrum De Kring en voor het verjaardagsfeest nu ook eenmalig in De Kringwinkel. Deze Dojo richt zich vooral op jongere kinderen en zal zich beperken tot scratch. Een ideale gelegenheid voor het ganse gezin om op verkenning te gaan. Ouders die een bezoekje willen brengen aan Repair Café, installeren hun kroost aan de Dojotafel en jongeren de willen kennismaken met CoderDojo brengen hun ouders gewoon mee naar Repair Café!

Begeleiding: Marijke Van De Steene en Jo Kinget (CoderDojo Belgium)

Maximum 10 deelnemers (vanaf 8 jaar) – deelname is gratis – op voorhand inschrijven wordt op prijs gesteld – dat kan via www.coderdojobelgium.be


Workshop Tweedehands Kleding Ontrafeld van 10.30 tot 12 uur 

Tweedehands is in volle opmars. Tegen 2030 zou het zelfs 2/3devan de totale kledingmarkt uitmaken. Maar waarom is dit zo belangrijk? En waar moet je op letten bij het aanschaffen van (tweedehands) kleding. Bie Noé (B.right) staat stil bij de impact van kleding op het milieu en duikt met de deelnemers in de schatten die in de Eeklose Kringwinkel voorradig zijn. Zo ontdekt je waarom ‘one man’s/ woman’s trash’ echt wel ‘another man’s/ woman’s treasure’ kan zijn!

Begeleiding: Bie Noé/ B.right – www.b-right.org

Maximum 15 deelnemers – deelname is gratis – op voorhand inschrijven wordt op prijs gesteld – dat kan hier!


Workshop Lasergraveren en Lasercutten van 14 tot 17 uur

Creativiteit combineren met techniek, dat is de passie van Frederik Goethals van Cowboys and Lasers uit Kaprijke. Hij ontwerpt en produceert gepersonaliseerde artikelen in hout die hij met computergestuurde machines lasergrafeert en lasercut. In deze workshop begeleidt hij de deelnemers van idee naar product in één sessie. Na een korte theoretische inleiding ga je aan de slag met het tekenprogramma om een ontwerp digitaal uit te werken. Daarna wordt de machine in gang gezet om een sleutelhanger of magneet of oorringen of… te maken. Een basiskennis van de computer is vereist, een eigen laptop meebrengen ook.

Begeleiding: Frederik Goethals/ Cowboys & Lasers – www.cowboysandlasers.be

Maximum 7 deelnemers – eigen laptop meebrengen en minimum aan computerkennis is nodig – deelname is gratis – op voorhand inschrijven wordt op prijs gesteld – dat kan hier!


Workshop Duurzame Mode van 14 tot 16 uur

Ontwerpster en experte in duurzame mode Annelies Bruneel ontwerpt en maakt Belgische mode met de hand en met natuurlijke materialen. “In deze workshop gooien we onze frustraties en problemen op tafel. Niet om er samen over te zagen en klagen. Je krijgt handvaten aangereikt om de problemen met jouw kleerkast op te lossen. Duurzame mode is geen eenvoudig onderwerp. Door naar je eigen noden en behoeften te kijken, krijg je een rode draad waar je zelfstandig en langdurig mee aan de slag kan”, zegt Annelies. Voor deze workshop heb je geen specifieke modekennis nodig.

Begeleiding: Annelies Bruneel

© TysjeSeverens – foto eigendom Atelier Annelies Bruneel

Maximum 15 deelnemers – deelname is gratis – op voorhand inschrijven wordt op prijs gesteld – dat kan hier!


Organisatie: vzw De Verstelling met de steun van de stad Eeklo

Contact: deverstelling@gmail.com – 0486 22 00 82