Uitblinkers

De workshops

Op woensdag 16 mei leerden alle deelnemers filmen en interviewen onder leiding van Sarah Van Dale (Sarazon) en op woensdag 23 mei lag de focus op animatiefilms leren maken op tablet.

De opnamedagen

De eerste opnamedag voerde in de voormiddag naar Het Leen. Na een gesprek met een boswachter met toepasselijke naam, nam Karen Remans van Flore vzw de kinderen mee naar de wondere wereld van kruiden en hun toepassingen. De bolderkar kwam goed van pas om het materiaal te vervoeren en door de wonderlijke muggenolie van Netelvuur bleven we gespaard van hinderlijke beten. Vooraleer koers te zetten naar Netelvuur, liet Karen de kinderen een paar minuten luisteren naar de stilte.  Straf!

Christel Van Vooren ontving ons op haar bedrijf en gaf tekst en uitleg over wat ze daar zoal doet met inheemse planten en kruiden. De jonge reporter van dienst kweet zich met verve van zijn taak, ook al moest hij gebruik maken van een opstapje. Even spelen, als afsluiting, mocht ook. We brachten tevreden kinderen terug naar Eeklo.

Op de tweede opnamedag bleven we ter plaatse. Wijkcentrum De Kring stelde de deuren open en we lieten de wereld naar ons toekomen.

Juriste Nele Desmet, verbonden aan tZitemzo (de vroegere Kinderrechtswinkel) sprak over kinderrechten in het algemeen en het recht op onderwijs in het bijzonder. Willy De Bisschop en Veerle Coppenholle zetten zich als vrijwilliger in voor ‘Vrienden Surinaamse Basisscholen’. Ze lichtten toe hoe onderwijs daar geregeld is en wat hun inbreng was en is. Een aparte klas voor kinderen met een beperking kunnen ze als een pluim op hun hoed steken. Staf Laget is een van de bezielers van KeMoPoDi in Senegal. Samen met een groep andere vrijwilligers bezocht hij het project in 2015 en werd er hartelijk ontvangen. Zang, muziek en dans horen daar traditioneel bij.

Een andere blik op Afrikaanse tradities kregen de UITBLINKERS van meester percussionist Babara Bangoura Fakoly. Afkomstig uit Guinée, woont hij tegenwoordig in Brussel maar trekt de wereld rond om de muzikale tradities van zijn land uit te dragen. Hij vertelde over deze tradities, gaf een staatje van zijn kunnen ten beste en liet iedereen zijn of haar ritmische vaardigheden testen. En er zat talent bij!

De derde opnamedag bleef aan de ribben plakken. Het bezoek aan de verbrandingsoven maakte indruk. De stapels afval, de machines, de grijper, het was allemaal groot, veel en overweldigend. Maar iedereen besefte ook dat dit een realiteit is en dat het beter is om afval te verwerken op een milieuvriendelijk manier in plaats van het te dumpen in de natuur, zoals vroeger gebeurde. Caroline De Backer leidde ons rond, gaf overal tekst en uitleg en stond open voor vragen van de Uitblinkers. Ook Ben Caussyn kon positief nieuws vertellen en lichtte toe hoe Eeklo een warmtenet zal uitrollen. Zo zal in de toekomst de energie die vrijkomt door afval te verbranden, gebruikt worden om onze huizen te verwarmen.

In de namiddag kwam Low Impact Man Steven Vromman zijn leefwijze en visie toelichten. Plaats van afspraak was de plaatselijke Kringloopwinkel. We kregen er een gezellig hoekje, helemaal uitgerust met materiaal dat ook te koop wordt aangeboden. Behalve Steven kregen de jeugdige reporters ook bezoekers en de verantwoordelijke voor de camera en mochten ze backstage een kijkje nemen. En er ontwaakte een Low Impact Kid in de interviewer van dienst!

Op de vierde, en laatste, opnamedag interviewden de Uitblinkers nieuwkomers in Eeklo. We spraken af in de bib en konden ons installeren in de veranda. Een hulpvaardige medewerker haalde een wereldkaart boven en na enig zoekwerk konden de Uitblinkers alle landen localiseren: Iran, Bulgarije, Italië en Albanië. Voorbereiden hoort ook bij interviewen en dat deden ze, elk met hun gast. En ondertussen legde de cameraploeg alles vast.

Na de middag ging het richting Gent, met rolkar en al, maar ze deed goede dienst om het materiaal te vervoeren! De gids leidde ons naar opvallende gebouwen, we hoorden sappige verhalen en belandden in Antoniushof (assistentiewoningen) waar we ontvangen werden door een enthousiaste directeur. Hij placeerde ook een woordje voor de camera. De Uitblinkers verbroederden met de bewoners die verzamelen hadden geblazen in de cafeteria om naar de voetbalmatch te kijken. Na een laatste tussenstop in het mooie Prinsenhof, gingen we terug richting Eeklo. Het einde van een reeks van vier leerrijke, intensieve zaterdagen.

De deelnemers

Alex Teerlinck (Lexxes Local Heroes) nam de technische begeleiding en de montage voor zijn rekening. De muziek is van niemand minder dan Pura Vida’s Brecht De Boever. De kinderen filmden en interviewden. Idee en uitwerking door vzw De Verstelling.

Het resultaat is een tijdsdocument van ongeveer 35 minuten gemaakt door Tijl De Vylder, Louise Vancauwenberghe, Remi Boute, Wietse De Smet, Thor Beyst, Janne Nobus, Lars De Koninck, Ode Van den Bunder, Dré Van Damme, en Klaas De Vlieger.

De vertoningen

  • op maandag 29 oktober om 15 uur in Sphinx Cinema Gent – in het kader van FilemKing.
  • zaterdag 17 november om 17 uur in JC Kubiek – in het kader van Verbeelding op Scherp.
  • zondag 18 november om 14, 15 en 16 uur in de Bibliotheek Eeklo – in het kader van Kunstendag voor Kinderen.

Trailer

Film