Verbeelding op scherp

Vzw De Verstelling en ‘Nieuwbakkers delen met Herbakkers’ bundelen de krachten, want ze hebben heel wat te vertellen. Ook een resem andere organisaties scharen zich achter het initiatief en het resultaat is een avondvullend programma, dat plaatsvindt in JC Kubiek, Kerkstraat 121 in Eekloen al om 17 uur begint. De toegang is gratis!

17 uur: Uitblinkers, de film, de première!

De Verstelling stuurde tien kinderen met camera en micro op pad om reportages te maken. Het resultaat is een documentaire van ongeveer 35 minuten. Die wordt in première getoond op groot scherm.
Koen Dewulf interviewt de kinderen en zorgt voor een komische noot. Ook de brochure met een portret van alle deelnemende kinderen en geïnterviewden wordt dan voorgesteld.
Tijl De Vylder, Louise Vancauwenberghe, Remi Boute, Wietse De Smet, Thor Beyst, Janne Nobus, Lars De Koninck, Ode Van den Bunder, Dré Van Damme en Klaas De Vlieger filmden en interviewden. Sarah Van Dale (Sarazon) gaf de voorbereidende workshops, Alex Teerlinck monteerde en de muziek is van Pura Vida’s Brecht De Boever.

In Het Leen spraken ze met een boswachter en een bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Bij Netelvuur kwamen ze van alles te weten over inheemse kruiden en de verwerking ervan. De themadag over onderwijsbracht inzicht in de werking van tZitemzo en over les krijgen in Suriname en Senegal. Een meester percussionistuit Guinée had het over traditionele ritmes en hun betekenis. In de Eeklose verbrandingsovenzagen ze hoe afval wordt verwerkt en hoe dat kan worden gebruikt voor het geplande warmtenet. de Low Impact Mankwam in de plaatselijke Kringwinkel uitleggen hoe hij zijn ecologische voetafdruk klein houdt. Ze interviewden nieuwe Eeklonaarsen gingen op verkennende stadswandeling in Gent.

18 uur: Uitheems met inheems

Om 18 uur serveren we hapjes, samen met Rode Kruis Opvangcentrum Eeklo en in het kader van de Week van de Smaak.

19 uur: Nieuwbakkers delen met Herbakkers

Om 19 uur wordt het boek ‘Nieuwbakkers delen met Herbakkers’ voorgesteld “Nieuwbakkers delen met Herbakkers” vroeg aan 50 gepassioneerde mensen wat zij willen delen met hun Eeklose buren. Iedere migrant, of het nu een emigrant, immigrant of remigrant is, heeft een verhaal. Meer nog, eigenlijk zijn we allemaal migranten. De ene komt van dichterbij, de andere van iets verder. Het is vandaag moeilijk om nog een familie te vinden die niet te maken heeft gehad met migratie. Met de levensverhalen in de bundel ‘Nieuwbakkers delen met Herbakkers’ bieden we een kijk in het levensverhaal van enkele Nieuwbakkers, de nieuwe inwoners van Eeklo. Maar ook aan de Herbakkers, mensen geboren en getogen in Eeklo, geven we ruimte. Een rode draad in de verhalen is het zoeken naar een betere toekomst voor henzelf en/of hun kinderen. Mensen die een droom willen waarmaken. Mensen die zichzelf willen zijn. Voorwoord door Tarik Fraihi, nationaal voorzitter Vermeylenfonds.

20 uur: Het einde van de Wereld? Een Try-out!

Om 20 uur speelt Low Impact Man Steven Vromman zijn nieuwste show ‘Het Einde van de Wereld? Een Try-out!’ Dit is geen try-out, maar een try-out van het einde van de wereld. Hij gaat op onderzoek naar wat de toekomst kan brengen, van virussen tot Artificiële Intelligentie, van meteorieten tot klimaatchaos, spreekt over het dreigende maar ook over het hoopvolle. Kan veerkracht ons voorbereiden op het onverwachte? Hoe hebben moeilijke situaties in het verleden gezorgd voor onvoorstelbare moed en solidariteit? Welke kleinschalige initiatieven helpen ons op weg naar een leefbare wereld? En Steven zou Steven niet zijn als er ook geen humor inzit. Maak kennis met het Rad der Onfortuin, doe de grote veerkrachttest en zing mee met het grote uitstervingslied! ‘Het Einde van de Wereld? Een Try-out!’’ biedt een spannende blik op het komende parcours van de mensheid met een verrassend einde. Kijk de miserie recht in de ogen en ga strijdbaarder en hoopvoller dan ooit naar huis!